page contents

راهنمای کاشت و پرورش نهال پسته

پسته

پسته گیاهی است که از دیرباز در نقاط مختلف ایران مورد کشت و پرورش قرار می گرفته است. جنگلهای وحشی و خودرو پسته در ناحیه شمال شرقی ایران و نواحی هم مرز با ترکمنستان و افغانستان پیشینه باستانی دارد و تصور می رود که درخت پسته حدود 3تا 4 هزارسال قبل در ایران اهلی شده و مورد کشت و کار قرار گرفته است. اولین ارقام پسته در ایران حاصل پرورش و اهلی کردن درختان پسته وحشی بوده است که تعداد این ارقام بسیار محدود و شکل ظاهری آن با محصول پسته خودرو شباهت داشته است. کم کم براثر پیوند و جابه جایی این ارقام و توجه باغداران از نظر درشتی دانه های پسته تا حدودی تحول ایجاد شده و ارقام جدیدی به وجود آمده است.

مهمترین ارقام پسته

مهمترین ارقام پسته در ایران عبارتند از: اکبری ، کله قوچی ، احمد آقائی ، اوحدی ، بادامی زرند ، ممتاز ، خنجری دامغان ، شاهپسند ، سفید پسته نوق و قزوینی.

مهمترین پایه های پسته

انتخاب پایه از مهمترین مسائلی است که در زمان احداث هر باغ پسته باید به آن توجه شود. هرچند که تمامی پیوندک های ارقام پسته می توانند بر روی همه گونه های آن پیوند شوند، با این وجود در ایران تنها از 3 گونه پسته اهلی (P.vera) ، چاتلانقوش (P.khinjuk) و بنه (P.mutica) به عنوان پایه پسته استفاده می شود. در بیش از 99 درصد باغ های پسته از گونه اهلی به عنوان پایه استفاده شده است. رشد اولیه آن زیاد و با پیوندک های ارقام مختلف به خوبی سازگاری دارد ولی به نماتد مولد غده ریشه، گموز و ورتیسیلیوم حساس است. پایه بنه به عنوان یکی از پایه های مقاوم به نماتد مولد غده ریشه پسته و چاتلانقوش به عنوان پایه های مقاوم به خشکی و کم آبی شناخته شده اند.

کشت مخلوط در باغ پسته

کاشت هرنوع گیاه، اعم از زراعی یا باغی در فاصله بین درختان را کشت مخلوط می گویند. طول دوره نونهالی درختان پسته نسبتاً طولانی است. بنابراین باغدار اقدام به کاشت گیاهان مناسب در فاصله بین درختان پسته می کند تا علاوه بر تامین بخشی از هزینه های تولید، سبب اصلاح و بهبود ساختمان خاک نیز شود. از گیاهان زراعی مناسب و متداول در کشت مخلوط می توان گندم ، جو ، یونجه ، چغندر ، شلغم ، مندابب و زعفران را نام برد. از گیاهان باغی می توان انگور ، انار ، بادام ، زردآلو و سیب را نام برد.

آبیاری نهال پسته

بسیاری از باغداران به آبیاری نهال پسته، پس از کاشت چندان اهمیت نمی دهند. آبیاری نهال پسته بلافاصله پس از کاشت شروع شده و با دورهای حداکثر 7 روزه در سال اول ادامه می یابد. در سال دوم دور آبیاری به مرور به 14 روز یکبار تبدیل شده و در صورتی که آب کافی در اختیار باشد تا زمان پیوند، نهال ها با همین دور آبیاری می شوند. میزان آب داده شده در هر دور آبیاری در سال های اول و دوم به علت عدم توسعه کامل ریشه بیشتر از نیاز آبی گیاه بوده که عمده آن صرف آبشویی املاح و نفوذ عمقی می شود از سال سوم به بعد با توسعه ریشه مقدار آب آبیاری به میزان 4000 مترمکعب در هکتار در سال به روش غرقابی سنتی مقدار قابل قبولی است.

خاک پرلیت ویژه کاشت نهال پسته

برای کاشت نهال پسته از خاک حاوی پرلیت استفاده می شود. در خاک حاوی پرلیت میزان جذب و نگهداری آب زیاد است که این موضوع سبب می شود تا از تبخیر آب، جلوگیری شود و آب به مدت طولانی در خاک باقی بماند. مرطوب بودن خاک موجب می شود تا نیاز خاک به آب کمتر باشد و بدین ترتیب از شسته شدن مواد غذایی خاک جلوگیری می شود.برای ثبت سفارش خرید پرلیت ویژه کاشت نهال پسته با ما تماس بگیرید.
فروشگاه اینترنتی