page contents

معادن فلورین فلوراسپار در ایران

کانی فلوریت (فلوراسپار)

فلوراسپار یکی از واژه های معدنکاری قدیمی برای استخراج سنگ فلوریت (CaF2) است که در اواسط قرن 19 میلادی (1852) پس از کشف عنصر گازی فلورین در سال 1811 سر زبان ها افتاد. این ماده معدنی که متعلق به گروه هالیدها در جدول تناوبی مندلیف بوده و ترکیب نظری آن شامل 51.3% کلسیم و 48.7% فلورین است. در برخی موارد در این کانی درصد کمی از سریم و ایتریم با کلسیم جایگزین می شود. میانبارهای گازها و سیالات نظیر نفت ، آب و کانی های جامد از قبیل پیریت، مارکازیت و سولفیدهای دیگر رایج هستند. به ندرت فلوئور آزاد در بعضی از بلورها موجود می باشد. فلوریت تجاری ممکن است حاوی مقادیر مختلفی از ناخالصی هایی از قبیل کلسیت ، کوارتز ، باریت ، سلستین و سولفیدهای مختلف یا فسفات ها باشد.

خواص سنگ فلوریت (فلوراسپار)

کانی فلوریت در بلورهای مکعبی (ایزومتریک) خوب شکل یافته به وقوع می پیوندد و مکعب ها و هشت وجهی ها را تشکیل می دهند. فلوریت دارای سختی 4 می باشد. گرانی ویژه ی معمولی، وقتی که بلوری باشد، 3.18 ولی در محدوده ی 3.01 تا 3.6 در اشکال مختلف قرار می گیرد. جلای آن شیشه ای است. کانی کلیواژ هشت وجهی کامل دارد و هشت وجهی هایی که به وسیله شکافتن گوشه های بلورهای مکعبی به وجود می آیند اغلب در جمع آوری ها دیده می شوند.

تنوع رنگ کلوخه فلوریت (فلوراسپار)

فلوریت بلوری محدوده ی وسیعی از رنگ ها را که از بی رنگ تا زرد، آبی، بنفش، سبز، رز، قرمز، آبی و سیاه مایل به بنفش و قهوه ای وجود دارد. رنگ ها ممکن است در نوارهای متناوب که نسبت به رویه های بلور موازی می باشند به وقوع پیوندند. رنگی شدن ممکن است با قراردادن در معرض اشعه های ایکس، حرارت، نور فرابنفش و فشار دگرسان شود. رنگ ها بر اثر عوامل مختلفی شامل حضور ناخالصی های جزئی و یون های جابجا شده در شبکه به وجود می آیند. قرارگرفتن طولانی مدت در معرض نور خورشید، از قبیل انباشت های معدنی، اغلب باعث از بین رفتن رنگ اصلی می شود. بعضی از انواع در زیر نور فرابنفش یا اشعه های کاتد رنگ آبی را تشعشع می کنند. بعضی از نمونه ها وقتی که حرارت داده شوند، یا پس از قرار دادن در معرض نور خورشید یا فرابنفش، رنگ فسفری را از خود پراکنده می کنند و بعضی ها نورتابی اصطکاکی دارند.

کاربرد جواهری کانی فلوریت

تنوع رنگی فلوریت موجب شده این کانی به عنوان یک سنگ نیمه قیمتی طبقه بندی شود. با توجه به سختی نسبتاً پایین فلوریت (سختی 4 در مقیاس موس) استفاده از آن به صورت جواهرات تراش خورده و گوهر کمتر است. در برخی موارد استفاده از این کانی در صنایع دستی و سنگ های قیمتی این اشیا را جلوه دوچندانی داده و قیمت آنها را بسیار افزایش می دهد. کانی فلوریت خاصیت فلورسانس نیز دارد و در زیر نور ماورا بنفش آن را نشان می دهد.

زمین شناسی و ذخایر معدنی فلوریت

فلوئور در انواع وسیعی از محیط های زمین شناختی به وقوع می پیوندد. این کانی گاهی به صورت کانی ثانویه در گرانیت ها وسنگ های آذرین مربوطه و در بعضی موراد به صورت بلورها در بلوردان ها و آسترهای خوشه ای در غارهای آهکی تشکیل می شود. از نظر اقتصادی، مهم ترین نحوه های تشکیل این کانی به صورت زیر است:
• رگه های شکافه ای در سنگ های آذرین، دگرگونی و رسوبی
• ذخایر جایگزین چینه سان در سنگ های کربناتی
• جایگزین ها در سنگ های کربناتی در سرتاسر تماس ها با نفوذی های آذرین اسیدی
• ذخایر مربوط به کمپلکس سنگ های قلیایی و کربناتیت
• وقوع به صورت گانگ های قابل بازیافت در ذخایر فلز پایه
در برخی ذخایر معدنی که کمتر جنبه اقتصادی پیدا می کند نظیر پرشدگی ها در لوله های برشی، پرشدگی ها در فضاهای باز و پگماتیت ها نیز ذخایر فلوریت یافت می شود.

روش های اکتشاف فلوریت

چون فلوریت در برابر هوازدگی شیمیایی مقاومت می کند، در نتیجه باید در خاک های بالایی رگه های هوازده مورد جستجو قرار گیرد. قطعات کلیواژی که به وسیله آب باران شسته شده اند یا توده های روباره ای یا تپه های مورچه ها که از نقب های حیوانات نمایان شده اند، راهنماهای مفیدی می باشند. رگه های سیلیسی که در برابر فرسایش مقاوم می باشند، ممکن است همانند یک ردیف ظاهر شوند. ذخایر لایه ای کم تر قابل تشخیص می باشند ولی در ناحیه های با برجستگی توپوگرافی کافی، لبه های رخنمون ذخایر ممکن است پیدا شوند. فلوریت به علت نرمی و قابلیت شکافت، در بسترهای رودخانه ها دوام نمی آورد و معمولا به وسیله عملیات لاوک شویی قابل تعقیب نمی باشد.
پژوهش برای ذخایر لایه ای معمولا شامل تعیین یک افق کانی سازی شده و تعقیب آن به سمت پایین با چال های حفاری، که برای برخورد با بسترهای مورد نظر حفاری می شوند، می گردد. روش های پی جویی زمین فیزیکی کاربردی نمی باشند. تکنیک های زمین شناسی برای تعیین و تعقیب ساختارها و رخنمون ها و همراه با در نقشه برداری زمین شناختی جهت تعیین توزیع سطحی واحدهای چینه شناختی ،که برای رگه ها یا ذخایر جایگزین مناسب می باشد، مورد استفاده قرار می گیرد.
روش های زمین شیمیایی با درجات مختلف موفقیت به کار گرفته شده اند. بی هنجاری های فلوئور در جریان های سطحی، در نمونه های خاک D و در رسوبات رودخانه ای پیدا شده اند ولی استفاده از چنین بی هنجاری ها به عنوان ابزار پی جویی جهت کشف ذخایر کانه چندان موفق نبوده است. عناصر غیر فلوئور مختلف که به صورت زمین شیمیایی آشکار می شوند می توانند به عنوان راهنمای اکتشاف ذخایر فلوریت در نظر گرفته شوند. و بازمانده های انحلال ناپذیر سنگ های آهکی سنگ میزبان بالقوه می توانند به صورت واسطه ای نمونه عمل کنند. پس از آشکار سازی کانی سازی چال های مغزه گیری یا ضربه ای، چال های پی جویی و تونل های دنباله دار ممکن است برای کاوش کردن ساختارها مورد استفاده قرار گیرند.

معادن فلوریت (فلوراسپار)

ذخایر فلوریت در سرتاسر دنیا با عیارهای مختلف وجود دارد. عیار متوسط ذخایر عمده ی فلوریت در محدوده ی 11% CaF2 (آفریقای جنوبی) تا 85% CaF2 ( مکزیکو) به ثبت رسیده است. متوسط عیار فلورین استخراج شده در معادن ایران بین 60 تا 75% است. شرکت توسعه معادن و مواد معدنی آسیا با دارا بودن معادن فلوراسپار در مرز استان های سمنان و مازندران انواع کلوخه فلورین با عیار 60% - 95% CaF2 را در دانه بندی های متنوع تولید می کند. محصول پودر فلورین یا فلوراسپار با حداقل عیار 93% تا 97% در کارخانه فراوری کنسانتره فلورین در شهرستان دامغان تولید می شود. برای ثبت سفارش خرید فلورین و کسب اطلاعات بیشتر با ما تماس بگیرید.
فروشگاه اینترنتی